zöldkagyló

A glükozamin előnyei és hátrányai

(0/0)

A glükozamin egy alternatív kezelési módja az arthritisnek és az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítőnek számít szerte a világon. Egy 2008-ban az American Family Physician folyóiratban megjelent cikk szerint a glükozamin kapcsán számos pozitív eredményről számolnak be. Annak ellenére, hogy egyre több kutatást végeznek a glükozaminnal kapcsolatban, hatékonysága továbbra sem bizonyított, ezért nagyon fontos, hogy konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk használni.

porc

A glükozamin kémiája

Kémiailag a glükozamin cukrot és fehérjét tartalmaz. A szervezet is képes előállítani a glutamin nevű aminosav szintézisével. A glükozamin a kötőszövetek, az ínszalagok és az inak építőelemeként jelenik meg. A glükozamin a legnagyobb koncentrációban a szervezetben a porc körül és az ízületekben található meg.

Hogyan működik a glükozamin

A glükozamin állítólagos előnyei ismeretlenek Dr. Stephen Dahmer, integratív családi orvos, a Beth Israel Egészségügyi Központ munkatársa szerint, viszont azt ő is elismeri, hogy nagyon fontos szerepet játszik a porcok és az ízületek sejtjeinek felépítésében. Hatásmechanizmusa abban áll, hogy beépíti a kén molekulákat a porcba, így megakadályozza azok degenerációját.

Klinikai felhasználás

A glükozamin hatásosságát vizsgálták az ízületi betegségek, a reumás ízületi gyulladások, a gerincízületi gyulladások, a csontgyulladások, a csípő és a térd betegségei esetében. A klinikai vizsgálatok során vizsgálták a térdízületi osteoarthritist is, mivel ez a 60 év feletti népesség 10%-át érinti. A klinikai vizsgálatok pozitív eredményekről számoltak be, de még szükségesek a további vizsgálatok elvégzése.

Mellékhatások

A glükozamin biztonságossága kiváló, a klinikai vizsgálatok csak enyhe és ritka tünetekről számolnak be, többek között hasi fájdalom, gyomorégés, hányinger és hasmenés jelentkezhet. A kagylóra allergiások esetében bőrreakciókat válthat ki.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).