A zöldkagyló tápanyagtartalma

Az óceán élőlényeit, a kagylókat és a rákféléket általában mint a tenger gyümölcseit előételként szolgálják fel. A zöldkagylót általában a hideg vízi régiókban, az Egyesült Államok partvonala mentén, a Pacific Northwest és New England közelében, de főleg Új-Zélandban találhatunk. A kagylók jelentős mennyiségű koleszterint tartalmaznak, azonban jelentős tápanyagforrás, így egészséges.

Történelem

A zöldkagyló a szegény ember osztrigájaként ismert, mivel nagyon hasonló az alakja az osztrigához, de természetesen annál sokkal nagyobb. Egész Európában igen népszerű, különösen Spanyolországban és Franciaországban, de az Egyesült Államokban is rendszeresen fogyasztják. A kagylót meg lehet párolni vízben vagy fehérborban, hozzáadhatjuk a levesekhez, ragukhoz vagy sült tésztához, illetve rizshez. A zöldkagylót ráadásul sokkal olcsóbban beszerezhetjük, mint más társait.

osztriga

Koleszterin

A kagylók egyik hátránya a magas koleszterintartalom. A FatSecret honlap információi szerint egy csésze kagyló általában 42 mg koleszterint tartalmaz, ami egy 2000 kalóriás étrend 14 %-át jelenti. Ez igen egészségtelen lenne, ha mindennap fogyasztanánk kagylót. Azonban azt fontos megjegyezni, hogy a zöldkagyló még így is messze elmarad társaitól, hiszen sokkal kisebb a koleszterintartalma, mint más fajtáknak. Azért mégis inkább megéri étrendkiegészítő formájában fogyasztani, hiszen azok már nem tartalmaznak koleszterint, így hosszútávú egészségügyi káros hatásai sincsenek.

Vas

Egy csésze zöldkagyló az ajánlott napi vasbevitel 33%-át tartalmazza, vagyis több van benne, mint általában a vörös húsokban. A vas egy igen fontos tápanyag, az oxigén szállítását végzi a szervezetben. A vashiány általában fáradtságot, fejfájást és levertséget okoz, a súlyos vashiány még életveszélyes is lehet.

C-vitamin

Egy csésze kagylóval a napi ajánlott mennyiség körülbelül 20%-át el lehet fogyasztani C-vitaminból. Ezt a mennyiséget csak temérdek zöldség és gyümölcs elfogyasztásával érhetjük el. A C-vitaminról pedig köztudott, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen, az immunrendszer egészségéért, a bőr egészségéért, a kollagéntermelésért felelős, sőt még a betegségek ellen is véd.

Egyéb tápanyagok

A zöldkagyló a fent felsoroltakon kívül tartalmaz még mangánt, foszfort, riboflavint, szelént, B12-vitamint.

Zöldkagyló Pure 500 mgkapszula 90 db (BioCo)

-10% Zöldkagyló Pure 500 mg kapszula 90 db (BioCo)

Adalékanyag mentes! A Zöldkagyló Pure összetevői elősegíthetik a porcok épségének megőrzését, és hozzájárulhatnak a normális porcképződéshez. Sportsérülések után hozzájárulhat a felépüléshez.

Ár: 4290 Ft
4790 Ft
Megnézem

Zöldkagyló kapszula170db Sanct Bernhard

-22% Zöldkagyló kapszula 170db Sanct Bernhard

Az új-zélandi zöldkagyló szokatlanul nagy arányban (több mint 13%) tartalmaz glukozaminglikánt , amely az ízületek működéséhez elengedhetetlen kenőanyag egyik legfontosabb alkotóeleme. Kovasav tartalma pedig a csontokat és a kötőszöveteket erősíti.

Ár: 4890 Ft
6290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!